Om Leksandslåt & Vänner

Är en grupp bestående av fyra spelmän med gedigen folkmusiktradition samt fem andra musikanter med stor erfarenhet av andra musikstilar såsom blues,jazz, rock och visa. Gruppen har samarbetat i ca 15 år. Till en början varierade vännerna men sedan 1995 då vi påbörjade inspelningen av vår första skiva (Nå Skruva Fiolen) har de med ett undantag varit detsamma.Stilen är en blandning av folkmusik och visa med rockbakgrund där

Leksandslåt står för de traditionella fiolerna:
(Pellas Mats Andersson - Lars Björk - Hans Fältgård - Per Winther)

Leksandslåt började som grupp 1978 upplärda av äldre spelmän såsom Kungs Levi, Pers Hans, Pål Olle m. Fl. men framförallt Knis Karl Aronsson som främste lärare och inspirationskälla.

Vännerna för bakgrund med improvisationer:
(Kent Blomqvist - Ingemar Ihlis - Pelle Lindström - Anders Mattsson - Putte Snitt)
Vännerna har tillsammas eller som enskilda musikanter en imponerande meritlista. De har ackompanjerat artister som Charlie Norman, Lill-Babs, Peter Carlsson, Jill Jonsson m. Fl., spelat i band som Bortalaget och Kebnekaise, jobbat med radio, TV, musikteater mm. Pelle Lindström vår mest meriterade medlem utsågs till ”Årets Spelman i Sverige” 1996 av Musik Vid Siljan.Det gemensamma är att de alla har spelat till och från i gruppen Luffar-orkestern där även Pellas Mats Andersson ingår.

Leksandslåt & Vänner har sedan första skivan gjort ett flertal framträdanden i olika sammanhang. De har spelat på ett flertal musikfestivaler i Skandinavien t ex Skagen Festivalen (Danmark), Folkmusik Dagerne i Ål (Norge), Kaustinen Folk Music Festival (Finland), Musik Vid Siljan (Sverige). De har medverkat i Jul-tradi-ton på Göteborgs Operan under ledning av Hans Josefsson samt spelat på olika företagsaktiviteter både i Sverige och utomlands. Exempel på företag är Clas Ohlson, Elektrolux, Ericson och Stora Enso. Gruppen har under hösten 2001 utkommit med våran andra skiva (Käraste Bröder, Systrar och Vänner) och vi känner oss sugna på nya äventyr, så tag chansen att boka in denna musikaliska överraskning med mottot: ”Låt dig hänryckas”.

Och för att citera en gammal gumma som Knis Karl intervjuade ca 1940
”Inget av vikt kan ske om inte en spelman är med”.