Lars Björk

Fiol

Född och uppvuxen på Brits gården i Sunnanängs by, där närheten till djur och natur varit en självklarhet och som till stor del präglat Lars. Vid sex års ålder satt hans far fiolen i hans händer och lärde honom de första stapplande tonerna och enligt egen utsago skall fiolen ha gått sönder tre gånger under denna perid.

Han fortsatte sedan i musikskolan med Erik Årjers som lärare, men det var först när han kom under Kungs Levis ledning det riktigt tände till. (Enligt Levi är Lars en av de absolut bästa elever han har undervisat) Genom Kungs Levi kom han att möta Knis Karl och Leksands Spelmanslag som i sin tur förde honom ut i folkmusik världen.

På en resa till Lillehammer 1978 fick han syn på tre stycken filurer (Hans, Mats och Per) som visade att spelmanslivet kan vara väldigt roligt. När så gruppen Leksandslåt och Pelle Lindström fick en spelning på festivalen "Folkmusikdagarna i Ål" Norge 1983 togs Lars upp som medlem i gruppen.Lars har sedan dess haft många inspiratörer t.ex. Erik Moraeus, Påhl Olle, Pers Hans m.fl.., och detta tillsammans med en fin talang ledde 1990 fram till titeln riksspelman med kommentaren "för briljant spel".

På 90 talet har Lars gått från klarhet till klarhet som spelman med många fina uppdrag som följd, har han t.ex medverkat som lärare flera år på folkmusikfestivalen i Falun, turnerat i Japan och USA, blivit tilldelad Tällberg Workshop Foundations stipendium 1993. Detta är en speleman det verkligen svänger om.