Kuprik


Foto: Ann Chi Erikes
Svenska kocken
Lars "Kuprik" Bäckman


Började sin restaurangbana i tioårsåldern på "Rättviks Turisthotell", som ägdes av föräldrarna - där fick han hjälpa morbror i köket med att hacka persilja. Han gick sedan vidare till restaurangskolan i Linköping där han utbildade sig till kock, med praktik på "Frimurarhotellet". 1968 lockades han över till Amerika av Kurt Eagle från Dala Floda som ägde en restaurang med skandinavisk prägel i Los Angeles med namnet "Viking Horn". Något år senare tog han anställning som köksmästare åt den gigantiska hotellkedjan "Holiday Inn" på deras hotell i Westwood Los Angeles.

-"När jag åkte från Sverige var det meningen att jag skulle stanna i USA i sex månader. Efter fem år ringde mamma och frågade om jag hade rena kalsonger och varma sockor," brukar "Kuprik" skrattande berätta. Under tiden på "Holiday Inn" fick han en förfrågan om att visa det svenska köket i ett direktsänt matlagningsprogram. "Kuprik" var tveksam men övertalades av programledaren för TV-programet, som sade att han bara behövde svara på några lätta frågor. -"Men när jag stod där i studion och kamerorna kom närmare upptäckte jag till min fasa att jag var ensam på scenen. Jag blev så nervös att när jag skulle prata kom det inte engelska utan en helt obegriplig blandning med svenska!" Det var en upplevelse jag så fort som möjligt ville glömma, berättar "Kuprik".

År 1976 kom det stora lyftet, när han blev köksmästare åt "20th Century Fox" i deras filmkök, där han kom att stanna i sju år. -"Att vara kock på en filmstudio i Hollywood är naturligtvis inte som att vara kock i ett vanligt kök. Jag cyklade runt med maten på en bricka. Serverade filmmat på Rapp-party och till orkestrar. Vi åkte flodångare på floden och serverade lyxmat på isskulpturer, det var en stor variation. Ingen dag var den andra lik. Jag lagade maten till komedi-serien "Mash", vilket inte var så lätt. Hamburgarna skulle se brända ut och potatisen vara svart. Det var ju krig! Maten till serien "Dynastin" eller t ex filmen "9 to 5" (med Jane Fonda, Dolly Parton och (Lily Tomlin) var av lyxigare karaktär. Här fick det inte vara något bränt utan mer iögonfallande uppläggningar", minns "Kuprik".

-"Efter ungefär ett år på "20th Century Fox" kom två män fram till mig, och sa,

-"vi har sett en gammal TV-upptagning med dig i ett matlagningsprogram som vi gärna vill använda oss av". Jag sa att vill ni ha det där skräpet så är det väl okey, jag fick 80 dollar för besväret", berättar "Kuprik".

Det var så "Svenska Kocken" i Jim Hensons TV-serie "Mupparna" kom till!

När modern insjuknade 1983 valde "Kuprik" att återvända till Sverige där han sedan dess varit verksam på olika hotell i Siljansbygden, drivit eget gästgiveri samt förplägat och underhållit på många tillställningar runt vårt avlånga land med sin catering.

Denna man är en sevärdhet! ....... Hör honom Sjunga! (.rm)

Lars "Kuprik" Bäckman
Box 224 795 23 Rättvik
Tel: +46 248 210 86, +46 70 314 16 26